PPL-A Flygcertifikat

Att skaffa flygcertifikat

Flower

Lärartimme, förnyelse av SEPL och lite blandat

Hallöj!

Nu är det åter löjligt länge sedan jag skrev något sist… Man börjar känna sig ”vuxen” kanske? I alla fall…

Öppet hus

I lördags hade vi öppet hus på Johannisberg med både VFK, VSFK, Aros fallskärmsklubb samt sjöflyget!

Folktillströmningen var måttlig, men lagom, kunde kommit fler, men hade helt klart kunnat komma färre. VFK lyckades i alla fall få iväg 9 spaka själv. Just nu är det nollning på högskolan och M.A.C.H, alltså flygingengörerna, kom ut med några Nollan för att titta.

Lärartimme

Efter öppet hus var det dags för min första lärartimme, i syfte att förlänga SEPL behörigheten. Nu hade jag dock redan flugit med lärare i år (inflygningen på C172) men jag hade några moment jag ville öva på :P.

 

SEPL, står för Singel Engine Piston Land, är den behörighet jag har kopplat till mitt certifikat. Certifikatet i sig är inte värt så mycket, det berättar MTOW (Max Take-Off Weight) och huruvida jag får flyga som yrkespilot eller inte (i mitt fall ”inte”). Till certifikatet tar man sedan behörigheter, t.ex. SEPL. SEPL berättigar innehavaren att flyga flygplan med endast en motor, som ska vara en kolvmotor, som är avsedd att landas på land, alltså inte sjöflyg. Man kan sedan ta SEPS för att få flyga sjöflyg (Single Engine Piston Sea), flyga in sig på ME (Multi Engine), IR (Instrument Rating), NQ (Night Qualification) samt olika typer av turbiner. Går man upp från PPL (Private Piloting License) kan man sedan även gå MCC (Multi-Crew Co-operation), men det är en helt annan historia. SEPL är vad som ger mig rätten att flyga våra små flygplan. För att ha kvar SEPL ska man: ”vart annat år, under det andra året, flyga minst 12 timmar, varav minst en ska vara med lärare”, sedan ber man en PC kontrollant skriva på ett papper, så är biffen klar…

Men… tillbaka till historien.

Jag ville öva branta svängar och branta inflygningar med Mikael, sagt och gjort. Började med en start från stråk 05 (den korta halvan) för att sedan gå ut över Galten för att öva svängarna. Till min förvåning gick det rätt så hyfsat :P Sjukt kul var det! Vi gjorde ett par 360 och avslutade med sammasatta 180-sängar. När jag tog certet har vi alltid kört med full gas vid +45 graders lutning, men Micke förespråkade mindre pådrag, vilket gjorde det avsevärt mycket lättare.

Efter svängarna tog vi oss mot Köping för landningar, men på vägen kom jag på att jag ville ha lite feedback på lite låg-g grejer. Frågade Micke om han ville ta del av mina tankar och berättade vad jag ville göra, och jag blev faktiskt lite förvånad när han sa ”vist” :P Sagt och gjort; ner med nosen, bygga fart, kraftig upptagning och sedan avsluta med en ny sänkning av nosen… ”Mina kontroller” säger Micke. ”Woot?” tänkte jag, Micke börjar samma rörelse, ner med nosen och mer trottel, sedan en något kraftigare upptagning men denna gång följt av tomgång… Mycket behagligare! Det ska övas på nästa gång ;)

När vi närmade oss Köping körde vi lite simulerade nödlandningar från 3000ft, ner till 550ft, vilket gick bra, kom till bra utgångslägen. Efter ett bra utgångsläge ska ju resten gå på automatik. Vi tog oss till Köping, fortfarande på 3000ft, och gjorde ett till ”motorbortfall”, kom in bra till utgångsläget och fortsatte ner på final… Men icke, idag var det en gräsklippare ute och körde, som låg precis mitt i banan precis innan tröskeln, så det fick bli ett pådrag, efter en så underbar inflygning =(!… Men så är det ibland… Sedan blev det ett nytt var, denna gång brantare inflygning med motor, vilket gick bra, fick stopp under 400 meter i alla fall… Gjorde ett par till varv, sedan var det färdigflyget för dagen, åter mot Johannisberg. Vi avslutade med en till kortfältslandning på stråk 05, sedan taxi in till plattan.

Gisses vad trött jag blev när vi landat, vält ute på Terra firma, men ack vad roligt jag haft. Lite lagom solbränd, en hel dag ute på nyligen klippt gräs (gräsallergiker) och som grädden på moset 80 minuter flyglektion… en helt perfekt dag alltså!

Feedback från Micke då? Taxar en aning fort, och glider väll kanske lite på bromsen när jag svänger runt på plattan inför landning… Bromsen ska jag tänka på, men taxifarten… nja, så fort går det väll inte… Annars var allt bra ;)

ps. Märker att jag byter tempus… har inte riktigt bestämt mig om jag vill skriva i nu- eller då-form.

Jag saknar att skriva i bloggen, men jag har inte haft så mycket att säga, och inte så mycket tid till övers… Har heller inte fotat så mycket det senaste året… Det här ska jag försöka ändra på ;)

Tack och hej så länge! Ps. Ligger på kring 220 timmar i boken ;)

One Response to “Lärartimme, förnyelse av SEPL och lite blandat”

 1. september 17th, 2011 at 09:03

  Tommy says:

  Härligt!

  Skönt att vara helt up to date med SEPL kan jag tro.

  Kul att läsa om flygningarna också…fortsätt gärna :-)

  och glöm inte kameran!

  Ha det gött!
  Tommy